Τράπεζες: Οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης – Ποια είναι τα βασικά ζητούμενα για το 2025

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης – Ποια είναι τα βασικά ζητούμενα για το 2025
Προοπτικές κερδοφορίας και μερισματική πολιτική, πιστωτική επέκταση και άμυνες στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκιακών εσόδων, σχέδια για επέκταση στο εξωτερικό, επενδύσεις σε τεχνολογία, πράσινες χρηματοδοτήσεις, σε συνδυασμό με την διατήρηση υψηλής επάρκειας κεφαλαίων και ρευστότητας, στο μικροσκόπιο των διεθνών επενδυτών.

Στην επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών, μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ, και στο πώς αυτές θα οδηγήσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία, επικεντρώνονται οι διεθνείς επενδυτές, δίνοντας σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.

Μετά το ελληνικό επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στο ξεκίνημα της εβδομάδας αυτής, η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώθηκε και στην ομολογιακή έκδοση στην οποία προχώρησε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η Eurobank. Η συναλλαγή έγινε δεκτή με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να ανέλθει 3,4 δισ. ευρώ, με υπερκάλυψη σχεδόν 6 φορές, παρέχοντας την δυνατότητα στην Eurobank να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ και να μειώσει το πιστωτικό περιθώριο του ομολόγου σε 125 μονάδες βάσης από 155 μ.β. που ήταν η αρχική ενδεικτική προσφορά, ενώ το ετήσιο τοκομερίδιο του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,25%.

Τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες έχουν να κάνουν με τις προοπτικές κερδοφορίας για τα επόμενα έτη και την μερισματική τους πολιτική, η πιστωτική επέκταση που σχεδιάζουν αλλά και το πώς θα ανταπεξέλθουν στην αναμενόμενη μείωση των επιτοκιακών εσόδων, τα σχέδια για την επέκταση στο εξωτερικό, οι επενδύσεις σε τεχνολογία και η αναβάθμιση της εμπειρίας των πελατών, η εφαρμογή των κριτηρίων ESG και οι πράσινες χρηματοδοτήσεις. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την διατήρηση υψηλής επάρκειας κεφαλαίων και ρευστότητας, μετά και τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για την ταχύτερη απεξάρτησή τους από το «βαρίδι» του αναβαλλόμενου φόρου.

Με την προοπτική της επιταχυνόμενης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2025, το μεγάλο ερώτημα των επενδυτών για το 2025 είναι πώς οι ελληνικές τράπεζες θα αντισταθμίσουν τις απώλειες που αναμένονται στα έσοδα από τόκους. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, το πλήγμα στα επιτοκιακά έσοδα θα αντιμετωπιστεί α) από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης (νέα δάνεια) και β) από τις προμήθειες από εργασίες που θα παρουσιάσουν μεγάλη ανάπτυξη, όπως το asset και το wealth management και οι τραπεζοασφάλειες.

Η παραγωγή νέων δανείων θα συνεχιστεί με ισχυρούς ρυθμούς και το 2025 και το θετικό πρόσημο στην πιστωτική επέκταση αναμένεται και για την στεγαστική πίστη. Ο αρνητικός ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων, σε αντίθεση με τα επιχειρηματικά δάνεια που τρέχουν με ρυθμό αύξησης άνω του 10%, προβληματίζει πανευρωπαϊκά και οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι πέραν των αποπληρωμών παλαιότερων δανείων, η ζήτηση για νέα εμποδίζεται από το έλλειμμα προσφοράς ακινήτων. Συνολικά, η ισχυρή παραγωγή νέων δανείων θα συνδυαστεί με περιορισμένη πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, καθώς θα αντισταθμιστεί, μεταξύ άλλων, από τη δημιουργία ευκαιριών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στη λιανική.

Σε ό,τι αφορά το έτερο σκέλος των εσόδων, την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι αναμένεται από τομείς όπως το Asset Management, το Wealth Management και οι τραπεζοασφάλειες, οι οποίοι έχουν ακόμη χαμηλή διείσδυση στην Ελλάδα, σε σύγκριση με χώρες όπως η Πορτογαλία και ο μέσος όρος της ΕΕ. Η ανάπτυξη των τομέων αυτών οδηγείται από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος που, λόγω χαμηλών επιτοκίων, δεν έχει άλλη διέξοδο παρά να κατευθυνθεί στην επαγγελματική διαχείριση πλούτου. Επιπλέον, η Ελλάδα ιστορικά έχει στηριχτεί σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες υγείας και στις συντάξεις που παρέχονται από το κράτος, όμως οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις έχουν δημιουργήσει χώρο για τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά για τις τραπεζοασφάλειες, η κλιματική αλλαγή, τα κυβερνητικά κίνητρα για ασφαλιστική κάλυψη και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση της ανάγκης για ασφάλιση της περιουσίας θα ωθήσει την ανάπτυξή τους. Σημειώνεται ότι παρά την υψηλή ιδιοκατοίκηση (περίπου 75%), η Ελλάδα έχει χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση ( περίπου 15%).

Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα και στις επενδύσεις που υλοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για την βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, αλλά και στο πώς αυτές εκσυγχρονίζουν το φυσικό τους δίκτυο ώστε να αποδίδει σε λειτουργικότητα και σε μείωση του κόστους. Όπως αναφέρουν αρμίδια στελέχη τραπεζών, για την υιοθέτηση της AI οι ελληνικές τράπεζες θα επενδύουν 200 – 300 εκατ. ευρώ η καθεμία ετησίως, διπλασιάζοντας τους επενδυτικούς τους προϋπολογισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Στόχος μεγάλα κοινοπρακτικά δάνεια στην ΕΕ – Ενδιαφέρον υπό προϋποθέσεις για την Εθνική Ασφαλιστική

Ελένη Βρεττού: Η Attica Bank αλλάζει πίστα - Μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό στην οικονομία

Χρεώσεις: Στα 1.000 ευρώ ημερησίως το ποσό πληρωμών που θα μπορεί να κάνει ανέξοδα ο καταναλωτής μέσω IRIS

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider